Evenimente

Eveniment “Arta de a fi PARINTE”, Editia I

Cum să îmbini familia și cariera? Cum să acorzi copiilor atenția cuvenită și concomitent să reușești că construiești o afacere de succes? Acestea au fost principalele întrebări la care au oferit răspuns cei patru invitați speciali ai atelierului organizat recent de centrul de dezvoltare pentru copii “Căsuța Buburuzei” și Marcelina Uncu.

Așadar, pe 6 aprilie, mămicile și tăticii și-au dat întâlnire la un workshop interactiv, în cadrul căruia au discutat despre multiple aspecte ale meseriei de părinte — o profesie extrem de valoroasă, dar care nu se studiază nicăieri.

Atelierul s-a desfășurat sub genericul “Arta de a fi părinte” și a fost un prilej bun pentru părinții prezenți în sală de a face schimb de experiență, iar pentru viitoarele mămici — de a învăța lucruri utile din sfaturile oferite.

Pe scurt despre eveniment

“Ideea organizării unui asemenea eveniment vine chiar de la părinți, care mereu ne solicită ajutorul, sfatul în anumite situații ce se referă la creșterea și educația copilului. Prin intermediul acestui eveniment, vrem să transmitem părinților că trebuie să ne dedicăm copiilor și să le dăruim atâta dragoste de câtă au ei nevoie, necondiționat. Să lăsăm copiii să crească așa cum ei își doresc, să-i ajutăm să-și dezvolte aripile așa cum văd ei, noi să-i susținem doar prin dragostea noastră. A fi părinte este o adevărată artă. Totul vine și pleacă, copilul însă rămâne pentru toată viața al tău. Deci, tu trebuie să fii dedicat acestuia și la un an, și la 10 și la 23.”, a menționat Angela Beregoi, organizatorul evenimnetului și directorul centrului de dezvoltare pentru copii “Căsuța Buburuzei”.

Interpreta Cornelia Ștefăneț, medicul stomatolog Mihai Costrov și femeile de afaceri Alina Magnetși Daria Goroșenco au povestit despre experiența lor de părinți, reușind să emoționeze până la lacrimi publicul, dar și să le aducă zâmbetul pe buze.

“Astăzi am invitat patru părinți care își cresc și își educă copiii aici acasă, și care, între timp, dezvoltă afaceri frumoase. Cornelia m-a inspirat pentru că este o mămică tânără și ambițioasă. O cunosc prin prisma copilului ei. Știu că o iubește foarte mult pe Alexandra și este entuziasmată de rolul ei de mămică. Lucrez cu copiii domnului Costrov deja de câțiva ani în cadrul centrului “Casuța Buburuzei” și știu că este o persoană care știe cum să combine armonios familia și afacerea. Daria este o femeie care aduce proiecte interesante pentru Moldova, iar copilul ei este fericit că are o așa mămică. Alina Magnet m-a entuziasmat pentru că este mama a trei copii. Ea reușește concomitent să crească copii fericiți și o afacere frumoasă.”, Angela Beregoi.

Sfaturi utile pentru părinți de la speakerii evenimentului

Interpreta și tânăra mămică Cornelia Ștefăneț a povestit despre experiența sa de mămică și despre cum reușește ea să îmbine scena și creșterea armonioasă a fetiței.

“Din moment ce devii părinte, nu trebuie să pui cruce pe viața ta, pe carieră, pe viitor, pentru că fiecare copil are nevoie de părinți sănătoși și mai puțin nervoși. Or, atunci când ai și o altă ocupație în afară de educația copiilor, ai posibilitatea să mai scapi de nervi și de stres, iar când vii acasă să oferi toată dragostea și atenția copilului tău. De aceea, nu spun că este ușor, dar nu există lucruri care nu pot fi îndeplinite. Când ai foarte multă râvnire și ambiție, reușești să fii și un părinte exemplar, și să construiești o carieră de succes.”

Cornelia Ștefăneț a recunoscut că nu petrece atât timp cât și-ar fi dorit lângă fetița ei, dar are alături un soț iubitor și părinți grijulii care sunt persoane de încredere, ce o ajută mereu în tot ceea ce face.

La întrebarea — “Când reușiți să dăruiți fetiței afectivitatea de care are ea nevoie?”, Cornelia a răspuns: “Dimineața, seara și în zilele de odihnă, pe care, uneori, le pot organiza spontan, pur și simplu din motiv că vreau să stau cu fetița mea. Atunci când suntem împreună, dansăm, cântăm, ne îmbrățișăm. Poate nu e mult timp, dar tot ce fac, fac pentru Alexandra, pentru ca ea să se poată mândri cu mama ei.”

Cum reușește o mamă să fie frumoasă și intelegentă, în timp ce educă trei copii și dezvoltă o carieră prosperă în Moldova? — la acest capitol a vorbit Alina Magnet, care a oferit câteva recomandări mămicilor în acest sens.

Pentru a îmbina cariera și creșterea copiilor, trebuie:

  • să ai susținerea celor dragi;
  • să împarți responsabilitățile în familie;
  • să ai un dialog onest cu partenerul de viață;
  • să găsești mereu compromisuri.

Daria Goroșenco, femeie de afacere și mămica unui băiețel de cinci anișori, a enumerat câteva reguli după care se conduce ea și pe care le recomandă și altor mămici.

  • Promiți că vei avea mereu grijă de tine — copilul are nevoie de o mamă fericită și zâmbitoare, de aceea trebuie cel puțin 10 minute pe zi să le dedici propriei persoane.
  • Iubește-ți copilul în orice situație.
  • Fii mereu în conexiune cu copilul — dimineața sărută-l și îmbrățișează-l, luați micul dejun în familie, în drum spre grădiniță discutați pe diferite subiecte.
  • Nu compara copilul cu alți pici.
  • Spune mereu copilului cât de mult îl iubești.

În procesul de educație a copilului un rol important îl are tata. De aceea, la eveniment a fost invitat și un tătic care a vorbit despre principiile pe care le respectă în educația celor doi copii ai săi.

“Pilonii principali pe care se sprijină familia mea sunt: respectul, sinceritatea, comunicarea între părinți și cu copiii. Doar așa poți crește un copil sănătos, un copil care să reușească în viață. Eu, împreună cu soția, încercăm să creăm pentru copiii noștri acea atmosferă de care am avut și noi parte, la rândul nostru, în casa părintească. Copiii mei mereu vor acasă, pentru că acolo ei se simt bine.”, a relatat Mihai Costrov, medic stomatolog.

“Regret că nu dispun de mai mult timp pentru a petrece alături de copii, de familie. Însă, în week-end, încercăm să organizăm timpul cât mai atractiv. Mergem la carting, în excursii, construiesc împreună cu băiatul diferite modele din constructorul Lego, apoi tot felul de jocuri — tata este calul, tata este avion, elecopter, tata preia diferite roluri.”

Târg și tombolă cu surprize

La final, toți cei prezenți au participat la o tombolă cu premii de la partenerii evenimentului.

Iar, după o pauză de cafea, toată lumea a avut posibilitatea de a face cumpărături în cadrul unui mini-târg.

Organizatorii evenimentului planifică și alte ateliere de acest gen. Astfel, după cum a menționat Angela Beregoi pentru portalul nostru, de fiecare dată vor fi alese subiecte interesante și utile pentru părinți.

Sursa: Familia.md
It's only fair to share...Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn